RouteSELF MANAGEMENT

Wie kent zichzelf echt goed? Wie stelt zichzelf al eens de vraag: Wie ben ik werkelijk in mijn kern, aan de basis? Waarom reageer ik anders dan mijn collega in eenzelfde situatie? Waarom raken bepaalde woorden of zinnen mij en een ander niet? Waarom ben ik zo snel boos of geïrriteerd? Waarom durf ik mijn mening niet zeggen? Waarom neem ik niet sneller beslissingen? Waarom laat ik me altijd zo doen? Waarom heb ik telkens nood aan erkenning van een ander? Waarom ga ik het conflict telkens uit de weg? …
Om hier een antwoord op te krijgen, dien je jezelf diepgaander te leren kennen. Persoonlijke groei is dé sleutel in stresshantering. Het is namelijk je persoonlijkheid die bepaalt waar je stress van krijgt en hoe je ermee omgaat. Zo ervaart een dominant persoon stress als hij voelt dat hij geen impact heeft op zijn omgeving of team. Een conflictvermijdend persoon ervaart echter stress als er confrontaties in de lucht hangen. Een heel andere bron van stress.

Inzicht krijgen in jouw thema’s en hier actief mee aan de slag gaan, is dan ook noodzakelijk wil je stressbestendig zijn op lange termijn. Iedereen ziet écht een andere werkelijkheid. Iedereen ziet ‘de’ werkelijkheid vanuit zijn bril, zijn filter. De filter van onze persoonlijkheid, onze ervaringen, onze overtuigingen. Omwille van het feit dat we ons niet bewust zijn dat iedereen werkelijk een andere werkelijkheid ziet, zijn relaties en communicatie de grootste bronnen van stress.
‘Iedereen is anders’, we zeggen dit zo gemakkelijk. Maar handelen we hier ook naar? Heel vaak willen we dat een ander is zoals wij willen dat hij/zij is. Of hoe snel koppel je niet je eigen adviezen, ervaringen en verhalen aan het verhaal van iemand anders? Om een antwoord te krijgen op al deze vragen laten we je kennismaken met het enneagram.

Vanuit deze kennis creëer je begrip en vooral mildheid tegenover jezelf én tegenover anderen, wat op zich dan weer de onderlinge relaties en communicatie bevordert. We worden minder streng tegenover onszelf en onze omgeving, we verdragen meer, we kunnen al eens glimlachen met onze ‘irritaties’ en gaan anders kijken naar bepaalde gedragingen en reacties.
Het enneagram is dus een heel ruim, dynamisch en flexibel model. De persoonlijkheidsbeschrijvingen in dit systeem blijken zeer doeltreffend en praktisch te zijn bij het in kaart brengen en ‘afstemmen’ van menselijke verhoudingen zowel in werksituaties als privé. De afgelopen jaren hebben talloze human ressource managers, personeelsfunctionarissen en andere leidinggevenden ontdekt dat het enneagram een waardevol instrument is bij het nemen van beleidsbeslissingen, het vormen van teams, het voeren van evaluatieprocessen en het oplossen van uitdagingen.
Kortom, tijdens dit seminar bieden we je een arsenaal aan inzichten en een diepgaande wegwijzer om je te ont-wikkelen uit je beschermings-lagen.

In het online ondersteuningspakket, volgend op de seminariedag, word je stap voor stap begeleid om je eigen leven als je eigen coach te leren herkennen en hierbinnen je persoonlijke groei te maken.