Logo Image

Kant en klare goede raad

13.10.2017

Op basis van tekeningen die ik laatst maakte tijdens een opleiding, werden er een aantal veronderstellingen/suggererende conclusies over mij gemaakt:

-Ik leef teveel in het verleden
-Ik  ben te weinig verbonden met mijn kinderen
-Ik zet mezelf teveel op de tweede plaats
-Ik leef teveel vanuit mijn hoofd
-Ik onderdruk de vele overlijdens binnen mijn familiesysteem

Ondanks het feit dat ik de docenten, de opleiding en het opleidingscentrum absoluut als kwaliteitsvol en betrouwbaar aanzie, aanvoel en ervaar, voelde ik geen verbinding met deze ‘conclusies’. Ik voelde me er ook niet door geraakt. Ik was me er onmiddellijk van bewust dat het aan mij was om te kiezen wat ik met deze info deed. Ik kan het een deel van mijn geloofsysteem laten worden en me hierdoor laten leiden. Of ik kan ervoor kiezen verbinding te houden met hoe ik zelf mijn realiteit beleef, met wat mijn leven, mijn gevoel, mijn gezin, mijn naasten, mijn realiteit mij spiegelen en dat is ongeveer compleet het tegenovergestelde ten opzichte van de veronderstellingen hierboven. Ik koos voor het laatste. Ik heb deze keuze bewust gemaakt.

Het doet me herinneren aan een ervaring van tijdens mijn opleiding tot gezondheidsconsulent. In het kader van die opleiding nam ik deel aan een vastenkuur waaronder drie dagen op locatie. Tijdens deze stage kregen we ondersteunende behandelingen, waaronder een voetreflexologie. Het doel hiervan was om ons lichaam te ondersteunen tijdens deze vastenperiode. Ik kende de vrouw die mij een behandeling gaf niet, we hadden vooraf ook geen gesprek. Tijdens de behandeling begon ze heel zwaar te ademen en zat ze helemaal in zichzelf. Ik vond het nogal vreemd. Na de behandeling sprak ze me toe. Ik herinner me niet meer de exacte woorden maar het kwam erop neer dat ze enorme angsten voelde bij mij , dat ik veel meer vertrouwen moest leren hebben, dat ik stappen moest durven zetten, … en ze ging zo maar door. Ik voelde ook toen geen enkele verbinding met de woorden die die vrouw uitsprak. Ik zat toen in een heel zware, onzekere en zeer stresserende periode. Echter wel een periode die ik ben doorgekomen door steeds te kunnen terugvallen op een basisvertrouwen in het leven dat diep in mij geworteld zit. Ik maakte in die fase van mijn leven heel veel keuzes en handelde er ook naar.  Mijn evenwicht was echter broos en ik merkte wel dat haar woorden me in eerste instantie uit mijn broos evenwicht haalden. Ik was me er toen ook heel bewust van dat het aan mij was om te kiezen wat ik ermee deed. Ik koos ervoor terug te geloven dat het goed zat met mijn vertrouwen, mijn keuzes en mijn handelen.
Ik had het gevoel dat die vrouw haar eigen thema’s op mij projecteerde. Ik koos ervoor om haar woorden en gevoelens in gedachten terug te geven aan haar en er kwam onmiddellijk een grote rust over mij. Dit is een zeer cruciaal moment geweest voor mij. Ik voelde bijna letterlijk dat de mate van geloof dat ik aan deze woorden hechtte zeer bepalend was in hoe het verder met me zou gaan. Ik besefte op dat moment heel hard: ‘Barbele, pas op met wat je aan mensen zegt! Zeker aan kwetsbare mensen die hun vertrouwen in jou leggen. Poneer niets. Zeg, voel en denk niet in iemands plaats. Laat mensen zelf ontdekken wat ze te ontdekken hebben en waar ze klaar voor en bereid toe zijn.’ Ik ben het altijd blijven meenemen, in bijna elk gesprek en elke opleiding herinner ik mezelf hieraan. De impact van woorden kan enorm zijn. En nee, het is niet moeilijk om een kwetsbaar persoon afhankelijk te maken van jou.

Ik ben dankbaar voor dergelijke ervaringen omdat het me veel helderheid brengt. Ik heb hier ook helemaal geen oordeel over deze twee situaties. De situaties kloppen op zich helemaal. Ik zit ook op mijn plek in de opleiding. Ik haal er heel wat uit en erken ook absoluut de waarde ervan. Ik krijg er wat ik er nodig heb, inclusief het bovenstaande. Het zet me aan tot het reflecteren over hoe je mogelijks trauma’s die er misschien niet zijn, zou kunnen installeren bij mensen.  In mijn weg, mijn werk, mijn proces is dit een heel belangrijk thema waar ik me heel bewust van dien te zijn. Het gaat erom wat bepaalde triggers met je doen en wat je hier vervolgens mee doet. Zonder enig oordeel over de triggers.  En dat is bij iedereen iets anders.

Ik word herinnerd aan welke impact je kan hebben op mensen, zeker als mensen heel hun vertrouwen in jou leggen. Afgelopen jaren bouwde ik een zeker vertrouwen op, een soort credibiliteit en geloofwaardigheid. Ik merk in verschillende situaties echter dat ik hier ook mee moet opletten. Mensen zouden vanuit een vertrouwen in mij blindelings volgen in gelijk wat ik zeg of aanbreng. Dit terwijl vrijheid en individuele verantwoordelijkheid zeer belangrijke peilers zijn voor mezelf en zich vertalen in mijn werk en aanpak. ‘Haal je eigen waarheid eruit’, ‘Leef je eigen waarheid’, … ik hoor het mezelf vaak zeggen. Want ik ben er ook van overtuigd dat iedereen een andere waarheid ziet en nodig heeft. Of zoals het uit de mond van Boeddha klonk: ‘Accepteer niets van wat ik zeg als waarheid alleen omdat ik het zeg. Nee, stel het juist op de proef.’ Het is dus aan jou om, op elk moment, te beslissen wat enerzijds bij je past en wat anderzijds niet compatibel is met je eigen ervaringen, normen, waarden, persoonlijkheid, …

Niemand is meer expert over jezelf dan jijzelf. Jou tools en inzichten aanbieden waarbinnen je jezelf ontdekt, is waar we met Compagnon de route voor staan. We zijn graag jouw compagnon onderweg op jouw weg, een weg die jij zelf bewandelt.

Velen zijn op zoek naar goede raad of iemand die voor hen bepaalt wat er speelt en wat je nodig hebt. ‘Goede raad’ zegt echter meestal iets over wie dit geeft en helpt je dus niet noodzakelijk vooruit. Ik zoek veeleer naar iets of iemand die mij een spiegel voorhoudt. Een spiegel waar je zelf in kijkt, waarbij je zelf voelt, waarbij je zelf conclusies maakt en waarbij je zelf in de actie gaat omdat de spiegel zo’n klare taal spreekt waar je niet omheen kan.

Herken jij je in de spiegel van innerlijke onrust, stress, veel moeten, leven op automatische piloot of geleefd worden? Dan geef ik je toch graag deze ‘goede raad’ 🙂  Kijk/voel eens of de route Versterk jezelf (voor particulieren) of de route Energiemanagement (voor zelfstandigen/ondernemers) misschien iets voor jou is? Voel vooral zelf.

Ik geef nog graag mee dat het mijn bewuste keuze is om de routes slechts 1 maal per jaar via de open kalender aan te bieden.

Oktober: Route Ver-sterk jezelf | Energiemanagement
Januari: Route Ont-wikkel jezelf | Selfmanagement
April: Route Be-denk jezelf | Mindmanagement

Bekijk hier onze agenda vol heldere spiegels. (kalender aanvullen)

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels

Laat hier een bedenksel, ervaring,… achter

Bedenksel (4)

  • Pascale Govaers says:

    Wat een rijkdom en sterkte gaat er schuil in de mevrouw die ik als warm en zachtaardig ervaar in datzelfde opleidingscentrum. Je geeft veel vertrouwen Barbele. Liefs, Pascale

  • Sarah says:

    Dag Barbele, Knappe post ! Waar ik ook heel veel aan heb persoonlijk (want ik neem wel regelmatig de ‘cadeautjes’ van anderen aan, zoals die vrouw die je een cadeautje probeerde geven over jouw angsten die ze voelde). En die me nog eens herinneren hoe belangrijk het is dat ik in mijn praktijk geen interpretaties gebruik. Iets waar creatieve therapie helemaal voor staat: het de mensen zelf laten ontdekken van dat wat er is. Liefs, Sarah

  • Pascale says:

    Woorden hebben enorme impact! Heb zelf veel van het leven geleerd, ook op dit vlak aan den lijve letterlijk en figuurlijk ervaren. Echt niet moeilijk om iemands zelfvertrouwen een goede deuk te geven. Ik zeg zelf aan anderen nooit wat ze ‘moeten’ doen, ben nogal voorzichtig op dat vlak. Bijvoorbeeld in de klassieke geneeskunde alleen al, hoe men iets overbrengt aan iemand … Heel veel dokters zouden nog eens wat van jouw blog kunnen opsteken! Wie van hen durft in de eigen spiegel te kijken? En waarop komt het neer? Gewoon MENS zijn en blijven in elk beroep, even luisteren en zich in de plaats stellen van de andere … Krachtige blog, Barbele! Hoe sterker we zijn, hoe minder be�nvloeding ‘sommige woorden’ op ons hebben. Wens je veel succes! Groetjes, Pascale Pascale

  • Els says:

    Sterke blog Barbele, hier heb ik wat aan, zowel persoonlijk als in mijn praktijk naar anderen toe. Bedankt voor jouw wijsheid, sterkte en inzichten. Els

  • Lees meer

    Lees meer

    29.01.2018

    Hoe jouw voornemens wel kans op slagen hebben…

    Ik krijg de laatste tijd vanuit verschillende hoeken te horen dat het voor mensen niet duidelijk is

    Lees meer

    Lees meer

    Van Hoed naar Goed

    27 november 2017: Naomi, Erika met haar broer en ikzelf spreken af in de loft van Naomi voor een op

    Lees meer

    Lees meer

    05.01.2018

    Make it happen

    We zijn vandaag 5 januari 2018. Het begin van een nieuw jaar. Zoals het hoort wensen we elkaar dan h

    Lees meer

    Lees meer